Himmel, se Havet!

Julegrød i ovn

mandag 23. december 2013klokken 17:08 · 5 kommentarer · Jul

IMG_0672I efterhånden mange år, har jeg tyet til Meyers juleopskrifter, når grøden skulle koges. Og, grød i ovn er, og bliver en megastor lettelse.

Men, jeg kan aldrig huske målene, og da jeg ville friske hukommelsen op,  faldt jeg i læsning af flere lange palavere omkring grød i ovn. Bagefter gik jeg ud, og lavede noget på slump, for jeg var stadig målløs, og gad ikke vade tilbage for at tjekke.

Resultatet var fabelagtigt. Det blev den bedste risengrød, jeg nogensinde har lavet! Det er sandt. Og, nu skriver jeg det ned, så det er nemt at grave frem igen.

Jeg satte min trofaste rustfri stålgryde på blusset og hældte 250 ml koldt vand i. Jeg målte den samme mængde ris op, altså 250 ml, som jeg smed i gryden, da vandet kogte. Salt, lidt mere end et fingernip, og en spiseskefuld rørsukker. Tilsatte økologisk sødmælk i småslurke, mens jeg så godt som samtidig trak kornene ud af en fed stang vanille, jeg derefter rørte ud i blandingen.

Ovnen blev sat på 100-110 grader, og da det hele var opkogt, og duftede mildt og blidt, blev gryden med låg sat ind i den nu varme ovn. Hvert tyvende minut rørte jeg i gryden, og efter to-tre tjek var grøden så klar, som jeg ville have den. Vi spiste den med kanelsukker og smørklat, som et passende festmåltid den aften, da det hele vendte sig mod lysere tider.

Nu er en ny portion i ovnen, og jeg håber den bliver ligeså fabelagtig, for den skal bruges til den traditionelle risalamande, der skal efterfølge vores utraditionelle kalvesteg, som vi i år har valgt at fejre jul med, i stedet for den sædvanlige tur med gris og and.

Og, når jeg glemmer at få skubbet stolen ind under bordet, når jeg lige går ud i køkkenet, ja, så er den da taget, når jeg vender tilbage. Sådan er der så meget, og helt nye tider her i huset.

IMG_0673

Did you like this? Share it:

5 kommentarer indtil videre ↓

Der er endnu ingen kommentarer, men du kan blive den første. Skriv i feltet nedenunder og send dine ord af sted. De vil være velkomne.

Læg en kommentar

Jimmy